Kreiranje ergonomskog radnog prostora kod kuće

Kreiranje ergonomskog radnog prostora kod kuće

Rad od kuće je za mnoge od nas postao način života i ankete su pokazale da bi nam odgovaralo i dalje tako da radimo možda jedan ili dva dana nedeljno. Ali sve ima svoje nedostatke kao i svoje prednosti. Mnogi ljudi smatraju da se manje kreću tokom radnog dana i da ergonomija njihove kućne kancelarije nije tako dobra kao ona na koju su inače navikli na poslu. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih načina da poboljšate svoju kućnu kancelariju!

Raznovrsnost je ključ

Kada radite kod kuće lako je zaboraviti da protegnete noge i da se krećete. Možda ćete na kraju dugo sedeti mirno. Ali važno je da promenite svoj radni položaj radi vašeg fizičkog zdravlja. U kancelariji ćete se normalno kretati kada odete do štampača, aparata za kafu ili na sastanak. Možda čak imate sto podesiv po visini. Ali kod kuće ne možete ništa od ovoga.

Najbolji način da budete sigurni da ustajete i kod kuće, a da ne morate da radite na dasci za peglanje, jeste da nabavite sto za stajanje i sedenje odgovarajuće veličine. Ovo vam daje odgovarajuću radnu površinu sa prostorom za svu vašu kancelarijsku opremu. Takođe možete da ga podesite na pravu visinu za sedenje ili stajanje, što vam omogućava da redovno menjate položaje. Ako nemate mesta za ovakav sto, postoje raznovrsne alternative, kao što su postolje za laptop ili konverter za sto, koje možete da pomerate i stavite na različite lokacije u vašem domu.

Uverite se da su vaši uslovi rada odgovarajući

Da li sedite za kuhinjskim stolom da biste radili? Niste jedini. Ali postoje dobri razlozi za ulaganje u nameštaj koji je dizajniran za kancelarijski rad. Na primer, vaša kuhinjska stolica nije namenjena za korišćenje tokom osmočasovnog radnog dana. Umesto toga, trebalo bi da je zamenite ergonomskom kancelarijskom stolicom koja prati pokrete vašeg tela i pomaže vam da pravilno sedite. Kancelarijska stolica je jedan od najvažnijih komada nameštaja koji možete nabaviti za rad kod kuće i ne mora da izgleda prosto i dosadno. Investirajte u elegantnu stolicu koja odgovara dizajnu vašeg doma, a takođe je podesiva i ergonomska!

Takođe bi trebalo da kupite odgovarajući sto tako da možete odložiti sve svoje dokumente i materijale na kraju radnog dana. Ako vam nedostaje prostora kod kuće, na raspolaganju je mnogo manjih stolova koji će se savršeno uklopiti ispod stepenica ili u uglu sobe. Ne zaboravite da možete dodati dodatke koji ne samo da izgledaju dobro, već su i funkcionalni. Na primer, možete se odlučiti za postolje za noge ili udobnu podlogu za stajanje. Podloga za stajanje je dobra za ublažavanje naprezanja mišića nogu, kukova i leđa kada radite stojeći.

Pronađite odgovarajući ugao

Ako imate problema sa vratom monitor računara je možda pod pogrešnim uglom. Vaš monitor treba da bude u visini očiju tako da sedite ispravljenog vrata. Ako radite na laptopu i nemate prostora za poseban monitor, možete pokušati da ga postavite na nekoliko knjiga ili kupite postolje za laptop da biste ga podigli. U ovom slučaju preporučujemo korišćenje bežičnog miša i tastature tako da vaše podlaktice i dalje mogu da se oslanjaju na sto pod uglom od 90°. Ovo će ublažiti opterećenje vaših ramena. Ne zaboravite da radite sa rukama blizu tela kako biste smanjili mogućnost pojave sindroma karpalnog tunela.

Umorne oči su znak lošeg osvetljenja

Pravilno osvetljenje radnog mesta je važno, bez obzira da li ste u kancelariji ili radite kod kuće. Ako često imate glavobolje ili oećate umor u očima osvetljenje na mestu gde sedite može biti previše slabo ili previše svetlo. Pronađite dobro mesto blizu prozora i postavite ekran tako da se svetlost ne reflektuje u njemu. Takođe možete dodati stonu lampu svom radnom prostoru da biste sebi dali veću kontrolu nad nivoima osvetljenja, posebno tokom mračnih zimskih meseci.

Napunite baterije tako što ćete napraviti pauzu

Ako ne možete da učinite svoje radno mesto ergonomskim koliko bi trebalo da bude, još je važnije da pravite pauze i da se krećete. Na primer možete otići u kratku šetnju ili provežbati. Važno je da se krećete tako da vaše telo može da napuni baterije da smanjite rizik od bola i ukočenosti. Dobra ideja je da napravite kratku pauzu nakon svakog Teams ili Zoom sastanka kako biste mogli da odmorite oči i protegnete noge. Takođe možete iskoristiti priliku da radite ono što je poznato kao suprotni pokreti gde ispružite ruke unazad i gore ako ste sedeli nagnuti napred za računarom.

Ne zaboravite da razgovarate sa svojim kolegama i menadžerom o tome šta sve možete da uradite da vaše kućne kancelarije budu ergonomičnije!