Kako odabrati najbolji kancelarijski sto

Kako odabrati najbolji kancelarijski sto

Stolovi se isporučuju u različitim oblicima i veličinama. Lako je pomisliti da samo treba da izaberete onaj koji izgleda onako kako želite i koji se uklapa u vaš prostor, ali postoje i druge stvari koje treba uzeti u obzir. Dok smo na poslu, provodimo mnogo sati sedeći za svojim stolovima, pa kako da pronađete sto koji ne samo da izgleda kao deo već i odgovara radnom prostoru i vašim svakodnevnim zadacima?

DVA VAŽNA PITANJA

Koliko vremena ćete provesti za svojim stolom u proseku dnevno?

Ako sedite za svojim stolom samo nekoliko sati dnevno, sto ne mora da bude puno velik ili izdržljiv. To znači da verovatno možete proći sa odabirom jednog osnovnog stola na osnovu stila koji vam se najviše sviđa. Sa druge strane ako radite od jutra do večeri morate pažljivije razmisliti o veličini, dizajnu, kvalitetu i funkcionalnosti. Možda biste takođe želeli da razmislite o nadogradnji na sto za sedenje i stojanje ako radite dugo da biste sprečili štetno sedenje preko celog dana.

Šta treba da imate pri ruci kada radite?

Ako treba da stavite mnogo stvari na svoj sto kao na primer desktop računar, kao i bilo koji prenosivi uređaj, fiksni telefon, fioke za pribor i za dokumentaciju i još mnogo toga, moraćete da izaberete veliku radnu površinu da biste mogli da smestite sve. Međutim, ako imate samo laptop i mobilni onda možete da radite za mnogo manjim stolom i uštedite prostor u kancelariji za druge stvari – skladište ako vam je potrebno ili možda udobnu sofu. Naravno, ovo će zavisiti i od toga koliko je prostora dostupno u kancelariji. Ako imate ograničenu kvadraturu a potrebno vam je puno radnog prostora, razmislite o izboru stola drugačijeg oblika ili o postavljanju nosača za monitor na vaš sto kako biste oslobodili malo prostora.

DIZAJN

Kvadratna ili pravougaona radna površina

Pravougaoni stolovi su prostorno efikasni i često se koriste u kancelarijama gde je prostor ograničen. Idealni su za postavljanje jedan iza drugog prilikom kreiranja grupe radnih stanica i lako se mogu odvojiti pregradama i paravanima.

Zaobljena radna površina

Kancelarijski stolovi sa zaobljenom radnom površinom omogućavaju vam da sednite bliže svom radnom prostoru, što vam daje udoban i ergonomski radni položaj sa dobrom podrškom za ruke.

Ugaoni stolovi

Ergonomski ugaoni stolovi ili veći modeli u obliku slova L dobro se uklapaju u nepravilno oblikovane prostorije u kojima želite da iskoristite ugaone prostore ostavljajući centralnu površinu čistom za kancelarijski sto na primer. Za ljude koji treba da rade sa dokumentima ili rwgistratorima na svojoj radnoj stanici ova postavka daje dovoljno prostora da to urade bez osećaja skučenosti. Dizajn u obliku slova L je takođe savršen za održavanje sastanaka direktno za vašim stolom.

STIL

Odabir boje i vrste drveta

Većina kancelarijskih stolova danas je napravljena od laminata. Laminat je materijal koji se lako održava, dizajniran da izgleda kao pravo drvo koje ne bledi i ne grebe se lako, izdržava svakodnevnu upotrebu u kancelarijama sa velikim brojem ljudi. Ako prospete jutarnju kafu na laminat ili zaboravite da koristite podmetač, nema potrebe za brigom jer ga je potrebno samo prebrisati. Alternativno, furnir se može završavati tankim slojem pravog drveta. Pošto je pravo drvo, izgledaće prirodnije, međutim vremenom će furnir izbledeti od izlaganja svetlosti pa je generalno bolje takav tip stolova koristiti za izvršne kancelarije ili konferencijske sale nego za svakodnevnu upotrebu u kancelarijama.

Oba materijala su dostupna u asortimanu boja drveta, ali laminat se takođe isporučuje u modernijim tonovima crne, bele i sive – popularan izbor u modernoj kancelariji.

KARAKTERISTIKE I DODATNA OPREMA

Stolovi za stajanje i sedenje

Sedeći način života predstavlja jednu od velikih opasnosti po zdravlje našeg vremena, a sedenje ceo dan za stolom jedan je od najvećih faktora rizika. Na sreću, ovo se može sprečiti korišćenjem aktivnog kancelarijskog nameštaja, kao što je sto za stajanje i sedenje. Prebacivanje između sedenja i stajanja tokom dana je savršen način da održite svoje telo u pokretu i izbegnete bolove koje izaziva sedenje u istom položaju tokom celog dana. Stolovi za stajanje i sedenje su skuplji od standardnih, ali na tržištu su dostupne opcije sa dobrim karakteristikama kao što su stoloviu AJ proizvoda. Oni su vredna dugoročna investicija u vaše zdravlje i dobrobit. Iz poslovne perspektive, pokazalo se da povećavaju produktivnost.

Paravan sa nosećom šinom

Noseća šina na paravanu je inovativan način da sklonite monitor svog računara ili laptopa sa radne površine tako da imate više radnog prostora. Možda ćete imati prostora i da ugradite i nosač za dokumenta ili pisma. Šina se postavlja iznad zadnje strane ploče stola i integrisana je u stoni paravan na visini pogodnoj za gledanje ekrana. Ako ne možete da stavite veći sto jer imate ograničen prostor a uvek vam nedostaje prostora za rad, ovo je jednostavno ali veoma efikasno rešenje.

Ostala dodatna oprema

Drugi jednostavni dodaci takođe mogu da učine vaš rad efikasnijim i organizovanijim: Jedinica sa fiokama koja staje pored ili ispod radne površine za kancelarijski materijal i važne dokumente, nosač kablova za sprečavanje neurednih zamršenih žica ili nosač monitora kako biste bili sigurni da je ekran na odgovarajućoj visini. Na raspolaganju vam je mnogo opcija za prilagođavanje radnog prostora. Dodajte lične detalje kao što su porodične fotografije, biljke ili praznične uspomene da biste se na poslu osećali kao kod kuće.

Izaberite dodatke, prilagodite da vaš sto bude odgovarajući za vas!